#ViAngerInte – Lista på ställningstaganden

EN NY OCH UPPDATERAD LISTA FINNS HÄR

Vad som följer nedan är en lista på i nuläget 84 berörda verksamheter, fackförbund, organisationer samt kommuner och regioner som tagit offentligt avstånd från en angiverilag. Jag kommer att uppdatera listan kontinuerligt. Känner du till något som borde finnas på listan men inte är där, tipsa mig gärna via kontaktformuläret. Länka gärna till listan eller kopiera dess innehåll, den behöver spridas. Vad den visar är att kritiken är inte isolerad, inte heller löftet om att vägra lyda. Den som säger #ViAngerInte ska känna styrkan i att inte stå ensam.

ACADEMEDIA26 augusti 2023: Vd för friskolekoncenrnen Academedia förklarar i Ekots lördagsintervju att Academedia inte kommer att anmäla papperslösa elever även om angiverilagen blir verkligt.

AKADEMIKERFÖRBUNDET SSR12 mars 2023: Tillsammans med samtliga andra Saco-förbund motsätter sig Akademikerförbundet en angiverilag. “Professioner som i högsta grad bygger sitt arbete på tillit och förtroende­fulla relationer kan bli skyldiga att utföra handlingar som direkt strider mot deras yrkes­etiska regler och nuvarande lagstiftning. Det kan vi aldrig acceptera.” 25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar Akademikerförbundet SSRs ordförande regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.” 22 augusti 2023: Tillsammans med andra fackförbund som organiserar välfärdsarbetare kräver förbundet att regeringen omedelbart drar tillbaka förslaget om angiverliag. “Det är uppenbart att svenska lagar kommer att krocka. En lagstadgad utrednings- och anmälningsskyldighet skulle strida mot mänskliga rättigheter, barnkonventionen och speciallagstiftning inom ett antal områden. Att införa en anmälnings- och utredningsplikt skapar en ohållbar situation för dem som arbetar inom välfärden.”

AKAVIA12 mars 2023: Tillsammans med samtliga andra Saco-förbund motsätter sig Akavia en angiverilag. “Professioner som i högsta grad bygger sitt arbete på tillit och förtroende­fulla relationer kan bli skyldiga att utföra handlingar som direkt strider mot deras yrkes­etiska regler och nuvarande lagstiftning. Det kan vi aldrig acceptera.”

ALSIKE KLOSTER25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar Alsike kloster regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

AMNESTY SVERIGE25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar generalsekreterare för Amnesty Sverige regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

ASYLRÄTTSCENTRUM25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar Asylrättscentrums tillförordnade generalsekreterare regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

CARITAS SVERIGE25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar generalsekreterare för Caritas Sverige regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

CIVIL RIGHTS DEFENDERS25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar chefsjurist vid Civil Rights Defenders regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

DIETISTERNAS RIKSFÖRBUND25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar Dietistförbundets ordförande regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

DIK12 mars 2023: Tillsammans med samtliga andra Saco-förbund motsätter sig DIK en angiverilag. “Professioner som i högsta grad bygger sitt arbete på tillit och förtroende­fulla relationer kan bli skyldiga att utföra handlingar som direkt strider mot deras yrkes­etiska regler och nuvarande lagstiftning. Det kan vi aldrig acceptera.” 24 maj 2023: Fackförbundet DIK kräver skrotning av förslaget om angiverilag, med hänvisning till att nio av tio medlemmar är negativa, att det strider mot flera internationella konventioner, samt står dessutom i motsättning till bibliotekslagen som slår fast att biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla. Efterupprepade försök att få till ett möte med migrationsministern, utan resultat, kräver DIK 30 juni 2023 åter genom ett öppet brev från förbundsordförande att förslaget i sin helhet dras tillbaka.

FACKLIGT CENTER FÖR PAPPERSLÖSA25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar vice ordförande för Fackligt center för papperslösa regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

FLYKTINGGRUPPERNAS RIKSRÅD FARR25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar Flyktinggruppernas Riksråd regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

FRISKOLORNAS RIKSFÖRBUND4 juni 2023: Vd för Friskolornas riksförbund uttalar sig mot en angiverlag. ”Det är viktigt att det finns en tilltro mellan föräldrar, lärare och elever.”

FRISTADSFONDEN – 24 augusti 2023: Fristadsfonden uppmanar regeringen att lyssna till den samlade yrkeskåren och dra tillbaka förslaget. “Angiveri hör till auktoritöra regimer.”

FYSIOTERAPEUTERNA12 mars 2023: Tillsammans med samtliga andra Saco-förbund motsätter sig Fysioterapeuterna en angiverilag. “Professioner som i högsta grad bygger sitt arbete på tillit och förtroende­fulla relationer kan bli skyldiga att utföra handlingar som direkt strider mot deras yrkes­etiska regler och nuvarande lagstiftning. Det kan vi aldrig acceptera.” 25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar Fysioterepeuternas ordförande regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

FÖRBUNDET RESERVOFFICERARNA12 mars 2023: Tillsammans med samtliga andra Saco-förbund motsätter sig Förbundet Reservofficerarna en angiverilag. “Professioner som i högsta grad bygger sitt arbete på tillit och förtroende­fulla relationer kan bli skyldiga att utföra handlingar som direkt strider mot deras yrkes­etiska regler och nuvarande lagstiftning. Det kan vi aldrig acceptera.”

FÖRBUNDET TILLSAMMANSSKAPET – 25 augusti 2023: “regeringens förslag strider mot välfärdsarbetares yrkesetik och reducerar några av samhällets viktigaste stöttepelare till att blott bli angivare åt en allt mer åtstramad migrationspolitik. För papperslösa innebär förslaget ökad otrygghet. För samhällets som helhet kommer förslaget öka splittringen.”

GLOBAL BARN- OCH UNGDOMSHÄLSA INOM BARNLÄKAREFÖRENINGEN25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar ordförande för Global barn- och ungdomshälsa regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

HÄLSA OCH MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER (HMR)25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar ordförande för HMR regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

INSTITUTET FÖR BIOMEDICINSK LABORATORIEVETENSKAP (IBL)25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar ordförande för IBL regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

INTERNATIONAL FEDERATION OF MEDICAL STUDENTS ASSOCIATION (IFMSA) SWEDEN25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar IFMSA Swedens vice ordförande för externa frågor regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

KOMMUNAL25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar Kommunals förbundsordförande regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.” 22 augusti 2023: Tillsammans med andra fackförbund som organiserar välfärdsarbetare kräver förbundet att regeringen omedelbart drar tillbaka förslaget om angiverliag. “Det är uppenbart att svenska lagar kommer att krocka. En lagstadgad utrednings- och anmälningsskyldighet skulle strida mot mänskliga rättigheter, barnkonventionen och speciallagstiftning inom ett antal områden. Att införa en anmälnings- och utredningsplikt skapar en ohållbar situation för dem som arbetar inom välfärden.”

KURATORERNA PÅ KAROLINSKA25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar kuratorerna på Karolinska universitetssjukhuset regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

KVINNOORGANISATIONERNAS SAMARBETSRÅD I ALKOHOL- OCH NARKOTIKAFRÅGOR (KSAN)25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar KSANs kanslichef regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

KYRKANS AKADEMIKERFÖRBUND 12 mars 2023: Tillsammans med samtliga andra Saco-förbund motsätter sig Kyrkans Akademikerförbund en angiverilag. “Professioner som i högsta grad bygger sitt arbete på tillit och förtroende­fulla relationer kan bli skyldiga att utföra handlingar som direkt strider mot deras yrkes­etiska regler och nuvarande lagstiftning. Det kan vi aldrig acceptera.”

LOGOPEDFÖRBUNDET 25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar Logopedförbundets ordförande regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

LÄKARE I VÄRLDEN25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar generalsekreterare för Läkare i världen regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

LÄKARE UTAN GRÄNSER25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar Läkare utan gränsers humanitäre rådgivare regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

LÄRARE2 september 2023 har 2195 lärare krävt att förslaget på angiverilag stoppas och skrivit under på att inte ange.

LÄRARNAS YRKESETISKA RÅD24 maj 2023: Etiska rådet skriver i sitt uttalande: “Om förslaget skulle bli verklighet kan det leda till så allvarliga yrkesetiska problem för lärare att vår slutsats blir att en sådan situation sannolikt skulle innebära att civil olydnad blir den enda rimliga utvägen.”

MALMÖ STAD18 augusti 2023: Kommunledningen i Malmö säger nej till att kommunanställda ska tvingas ange papperslösa. ”När människor i behov av stöd skyr samhällets insatser skulle det också riskera att skuggsamhället som vi försöker bekämpa växer sig allt större”, säger Roko Kursar (L), kommunstyrelsens förste vice ordförande.

NATURVETARNA12 mars 2023: Tillsammans med samtliga andra Saco-förbund motsätter sig Naturvetarna en angiverilag. “Professioner som i högsta grad bygger sitt arbete på tillit och förtroende­fulla relationer kan bli skyldiga att utföra handlingar som direkt strider mot deras yrkes­etiska regler och nuvarande lagstiftning. Det kan vi aldrig acceptera.”

OFFICERSFÖRBUNDET12 mars 2023: Tillsammans med samtliga andra Saco-förbund motsätter sig Officersförbundet en angiverilag. “Professioner som i högsta grad bygger sitt arbete på tillit och förtroende­fulla relationer kan bli skyldiga att utföra handlingar som direkt strider mot deras yrkes­etiska regler och nuvarande lagstiftning. Det kan vi aldrig acceptera.”

POSITHIVA GRUPPEN25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar Posithiva gruppens ordförande regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

REGION GOTLAND – 25 augusti 2023: Regionen uppmanar regeringen i en skrivelse att inte inför anmälningsplikt för anställda inom vård, skola och omsorg. “Anmälningsplikt för offentliganställd personal strider till exempel mot den lagstadgade principen angående alla människors rätt till vård som inte kan anstå, då en plikt att anmäla papperslösa kan innebär att människor som vistas illegalt i Sverige avstår från att söka vård. Det strider även mot barnkonventionen, som sedan år 2020 är svensk lag och bland annat anger alla barns rätt till utbildning. I lärares yrkesetiska regler står att elever ska vara i centrum. Tvingas man dela den här typen av information om elever kommer det att skada relationen till eleverna, vilket i sin tur försvårar undervisning och elevers lärande.”

REGION JÄMTLAND-HÄRJEDALEN – 5 juni 2023: Regionen förbereder en skrivelse till regeringen med krav på att sjuvårdspersonal inte ka omfattas av en angiverilag.

REGION JÖNKÖPING 15 mars 2023: Region Jönköping förklarar att man inte kommer att medverka till att anmäla papperslösa som söker vård.

REGION KALMAR8 juni 2023: Regionen lägger fram en skrivelse till regeringen med krav på att hälso- och sjukvården ska undantas angiverplikt. “För oss är det en grundläggande princip att vård alltid ska ges efter behov. Det gäller oavsett den vårdsökandes juridiska status. Högerregeringens förslag i Tidöavtalet om angiveri är inte värdigt Sverige.”

REGION NORRBOTTEN – 30 juni 2023: ETC rapporterar att allt fler regioner riktar formella protester eller krav på undantag till regeringen. Bland dem, region Norrbotten.

REGION SKÅNE23 maj 2023: Efter ett beslut i regionstyrelsen har den styrande treklövern med Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna tillsammans med oppositionen bestämt att vårdpersonal inte ska omfattas av någon anmälningsplikt gällande personer som vistas illegalt i landet.

REGION STOCKHOLM – 30 juni 2023: ETC rapporterar att allt fler regioner riktar formella protester eller krav på undantag till regeringen. Bland dem, region Stockholm.

REGION VÄRMLAND – 30 juni 2023: ETC rapporterar att allt fler regioner riktar formella protester eller krav på undantag till regeringen. Bland dem, region Värmland.

REGION VÄSTERBOTTEN – 30 juni 2023: ETC rapporterar att allt fler regioner riktar formella protester eller krav på undantag till regeringen. Bland dem, region Västerbotten.

REGION VÄSTRA GÖTALAND13 december 2022: Regionstyret i Vöstra Götaland går ut offentligt och uppmanar vårdanställda att strunta i en eventuell angiverliag. “Sjukvården ska utöva vård, inte angiveri, säger regionstyrelsens ordförande Helén Eliasson”

REGION ÖREBRO – 30 juni 2023: ETC rapporterar att allt fler regioner riktar formella protester eller krav på undantag till regeringen. Bland dem, region Örebro. “Många inom vården har valt det här yrket och avlagt ett löfte om att hjälpa människor. Det skulle vara fruktansvärt att tvinga vårdanställda att ange folk”, säger Behcet Barsom, regionråd för Kristdemokraterna i Region Örebro län.

REMESO (RESEARCH ON MIGRATION, ETHNICITY AND SOCIETY), LINKÖPINGS UNIVERSITET14 juni 2023: Vid ett av personalen enhälligt antaget uttalande kritiserar forsknings- och utbildningsavdelningen REMESO vid Linköpings universitet förslaget om angiverilag för att det “går emot lärarens pedagogiska uppdrag, undergräver den akademiska friheten, och står i strid med god etik.” Vidare skriver REMESO till sina studenter: “REMESOs utbildningar förutsätter en lärandesituation som är trygg för såväl studenter som lärare och andra universitetsanställda. Därför kontrollerar vi inte, och kommer aldrig att kontrollera, huruvida de som deltar i våra utbildningar eller vistas i våra miljöer har uppehållstillstånd. Avdelningen har interna regler som möjliggör detta ställningstagande för alla verksamma inom REMESOs utbildningar.”

RFSL25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar RFSLs tillförordnade förbundsordförande regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

RFSU25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar RFSUs ordförande och generalsekreterare regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

RIKSFÖRBUNDET FÖR SKOLSKÖTERSKOR 25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar Riksföreningen för skolsköterskors ordförande regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

ROSENGRENSKA STIFTELSEN25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar vice ordförande för Rosengrenska stiftelsen regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

RÄDDA BARNEN25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar verksamhetschefen för Rädda Barnens centrum för stöd och behandling regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

RÄDDNINGSMISSIONEN25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar Röddningsmissionens direktor regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

RÖDA KORSET25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar avdelningschefen för hälsa och vård på svenska Röda Korset regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

SACO12 mars 2023: Fackförbundet Saco har central och tillsammans med samtliga sina förbund tagit ställning. “Professioner som i högsta grad bygger sitt arbete på tillit och förtroende­fulla relationer kan bli skyldiga att utföra handlingar som direkt strider mot deras yrkes­etiska regler och nuvarande lagstiftning. Det kan vi aldrig acceptera.”

SACO STUDENTRÅD12 mars 2023: Tillsammans med samtliga andra Saco-förbund motsätter sig Saco Studentråd en angiverilag. “Professioner som i högsta grad bygger sitt arbete på tillit och förtroende­fulla relationer kan bli skyldiga att utföra handlingar som direkt strider mot deras yrkes­etiska regler och nuvarande lagstiftning. Det kan vi aldrig acceptera.”

SJUKHUSLÄKARNA INOM LÄKARFÖRBUNDET25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar ordförande för Sjukhusläkarna regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

SJÖBEFÄLSFÖRENINGEN12 mars 2023: Tillsammans med samtliga andra Saco-förbund motsätter sig Sjöbefälsföreningen en angiverilag. “Professioner som i högsta grad bygger sitt arbete på tillit och förtroende­fulla relationer kan bli skyldiga att utföra handlingar som direkt strider mot deras yrkes­etiska regler och nuvarande lagstiftning. Det kan vi aldrig acceptera.”

SOCIALARBETARE2 september 2023 har 209 socialarbetare krävt att förslaget stoppas och skrivt under på att inte ange, med hänvisning till socialtjänstlagen och barnkonventionen.

SRAT 12 mars 2023: Tillsammans med samtliga andra Saco-förbund motsätter sig SRAT en angiverilag. “Professioner som i högsta grad bygger sitt arbete på tillit och förtroende­fulla relationer kan bli skyldiga att utföra handlingar som direkt strider mot deras yrkes­etiska regler och nuvarande lagstiftning. Det kan vi aldrig acceptera.”

ST23 augusti 2023: Fackförbundet ST kräver att att regeringen backar från förslaget om anmälningsplikt för offentligt anställda. “Anmälningsplikt när det gäller att ange personer som vistas illegalt i landet ingår normalt inte i arbetsuppgifterna för de flesta av våra medlemmar. Det bör inte heller göra det! Flera andra fackförbund och offentligt anställda har också kritiserat förslaget och ser att det riskerar att krocka med yrkesetiska regler och skada tilliten till människorna de möter. Anmälningsplikten skulle strida mot barns rätt till utbildning enligt Barnkonventionen.”

STOCKHOLMS STAD – 17 augusti 2023: Styret i Stokholms Stad uttalar sig starkt kritiskt mot en angiverilag. “Om lagen realiseras kan många av stadens anställda, som lärare och omsorgspersonal, tvingas bryta mot sin yrkesetik och gå emot FN:s barnkonvention.”

SVENSK FÖRENING FÖR RÖNTGENSJUKSKÖTERSKOR 25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar ordförande för Svensk förening för röntgensjuksköterskor regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

SVENSK SJUKSKÖTERSKEFÖRENING25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar Sjuksköterskeföreningens ordförande regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

SVENSKA BARNLÄKAREFÖRENINGEN25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar Barnläkaerföreningens ordförande regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

SVENSKA BARNMORSKEFÖRBUNDET25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar styrelserepresentant från Svenska barnmorskeförbundet regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

SVENSKA LÄKARESÄLLSKAPET25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar Svenska läkaresällskapets ordförande regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

SVERIGES ARBETSTERAPEUTER12 mars 2023: Tillsammans med samtliga andra Saco-förbund motsätter sig Sveriges Arbetsterapeuter en angiverilag. “Professioner som i högsta grad bygger sitt arbete på tillit och förtroende­fulla relationer kan bli skyldiga att utföra handlingar som direkt strider mot deras yrkes­etiska regler och nuvarande lagstiftning. Det kan vi aldrig acceptera.” 25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar Sveriges Arbetsterapeuters förbundsordförande regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

SVERIGES ARKITEKTER12 mars 2023: Tillsammans med samtliga andra Saco-förbund motsätter sig Sveriges Arkitekter en angiverilag. “Professioner som i högsta grad bygger sitt arbete på tillit och förtroende­fulla relationer kan bli skyldiga att utföra handlingar som direkt strider mot deras yrkes­etiska regler och nuvarande lagstiftning. Det kan vi aldrig acceptera.”

SVERIGES ELEVKÅRER17 augusti 2023: Fackförbundet Sveriges Lärare tillsammans med Sveriges Elevkårer och Sveriges Elevråd protesterar mot informationsplikt: “Förslaget krockar även med lärarnas yrkesetik. Lärares främsta uppdrag är undervisning. Men lärare måste också skydda elever mot skada och trakasserier, ha en förtroendefull relation till såväl elev som vårdnadshavare och inte sprida information vidare – om det inte är för elevens bästa. Detta är uppdrag som vi ser är omöjligt att kombinera med en informationsplikt.”

SVERIGES ELEVRÅD17 augusti 2023: Fackförbundet Sveriges Lärare tillsammans med Sveriges Elevkårer och Sveriges Elevråd protesterar mot informationsplikt: “Förslaget krockar även med lärarnas yrkesetik. Lärares främsta uppdrag är undervisning. Men lärare måste också skydda elever mot skada och trakasserier, ha en förtroendefull relation till såväl elev som vårdnadshavare och inte sprida information vidare – om det inte är för elevens bästa. Detta är uppdrag som vi ser är omöjligt att kombinera med en informationsplikt.”

SVERIGES FARMACEUTER12 mars 2023: Tillsammans med samtliga andra Saco-förbund motsätter sig Sveriges Lärare en angiverilag. “Professioner som i högsta grad bygger sitt arbete på tillit och förtroende­fulla relationer kan bli skyldiga att utföra handlingar som direkt strider mot deras yrkes­etiska regler och nuvarande lagstiftning. Det kan vi aldrig acceptera.”

SVERIGES INGENJÖRER 12 mars 2023: Tillsammans med samtliga andra Saco-förbund motsätter sig Sveriges Ingenjörer en angiverilag. “Professioner som i högsta grad bygger sitt arbete på tillit och förtroende­fulla relationer kan bli skyldiga att utföra handlingar som direkt strider mot deras yrkes­etiska regler och nuvarande lagstiftning. Det kan vi aldrig acceptera.”

SVERIGES KOMMUNER OCH REGIONER, SKR20 juni 2023: En majoritet inom Sjukvårdsdelegationen hos SKR tar ställning mot en angiverilag. Delegationen arbetar fram en skrivelse tillregeringen som ska vara klar i september. 31 augusti 2023: SKR påpekar att förslaget om anmälningsplikt krockar med flera lagar, och kräver undantag för alla yrken och professioner inom kommuner och regioner.

SVERIGES LÄKARFÖRBUND12 mars 2023: Tillsammans med samtliga andra Saco-förbund motsätter sig Sveriges Läkarförbund en angiverilag. “Professioner som i högsta grad bygger sitt arbete på tillit och förtroende­fulla relationer kan bli skyldiga att utföra handlingar som direkt strider mot deras yrkes­etiska regler och nuvarande lagstiftning. Det kan vi aldrig acceptera.” 25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar Läkarförbundets ordförande regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

SVERIGES LÄRARE 12 mars 2023: Tillsammans med samtliga andra Saco-förbund motsätter sig Sveriges Lärare en angiverilag. “Professioner som i högsta grad bygger sitt arbete på tillit och förtroende­fulla relationer kan bli skyldiga att utföra handlingar som direkt strider mot deras yrkes­etiska regler och nuvarande lagstiftning. Det kan vi aldrig acceptera.” 17 augusti 2023: Fackförbundet Sveriges Lärare tillsammans med Sveriges Elevkårer och Sveriges Elevråd protesterar mot informationsplikt: “Förslaget krockar även med lärarnas yrkesetik. Lärares främsta uppdrag är undervisning. Men lärare måste också skydda elever mot skada och trakasserier, ha en förtroendefull relation till såväl elev som vårdnadshavare och inte sprida information vidare – om det inte är för elevens bästa. Detta är uppdrag som vi ser är omöjligt att kombinera med en informationsplikt.” 22 augusti 2023: Tillsammans med andra fackförbund som organiserar välfärdsarbetare kräver förbundet att regeringen omedelbart drar tillbaka förslaget om angiverliag. “Det är uppenbart att svenska lagar kommer att krocka. En lagstadgad utrednings- och anmälningsskyldighet skulle strida mot mänskliga rättigheter, barnkonventionen och speciallagstiftning inom ett antal områden. Att införa en anmälnings- och utredningsplikt skapar en ohållbar situation för dem som arbetar inom välfärden.”

SVERIGES PSYKOLOGFÖRBUND12 mars 2023: Tillsammans med samtliga andra Saco-förbund motsätter sig Sveriges Psykologförbund en angiverilag. “Professioner som i högsta grad bygger sitt arbete på tillit och förtroende­fulla relationer kan bli skyldiga att utföra handlingar som direkt strider mot deras yrkes­etiska regler och nuvarande lagstiftning. Det kan vi aldrig acceptera.” 25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar Psykologförbundets förbundsordförande regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

SVERIGES SKOLLEDARE12 mars 2023: Tillsammans med samtliga andra Saco-förbund motsätter sig Sveriges Skolledare en angiverilag. “Professioner som i högsta grad bygger sitt arbete på tillit och förtroende­fulla relationer kan bli skyldiga att utföra handlingar som direkt strider mot deras yrkes­etiska regler och nuvarande lagstiftning. Det kan vi aldrig acceptera.”

SVERIGES TANDHYGIENISTFÖRENING25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar Tandhygienistföreningens ordförande regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.”

SVERIGES TANDLÄKARFÖRBUND12 mars 2023: Tillsammans med samtliga andra Saco-förbund motsätter sig Sveriges Tandläkarförbund en angiverilag. “Professioner som i högsta grad bygger sitt arbete på tillit och förtroende­fulla relationer kan bli skyldiga att utföra handlingar som direkt strider mot deras yrkes­etiska regler och nuvarande lagstiftning. Det kan vi aldrig acceptera.”

SVERIGES UNIVERSITETSLÄRARE OCH FORSKARE (SULF)12 mars 2023: Tillsammans med samtliga andra Saco-förbund motsätter sig SULF en angiverilag. “Professioner som i högsta grad bygger sitt arbete på tillit och förtroende­fulla relationer kan bli skyldiga att utföra handlingar som direkt strider mot deras yrkes­etiska regler och nuvarande lagstiftning. Det kan vi aldrig acceptera.”

SVERIGES VETERINÄRFÖRBUND12 mars 2023: Tillsammans med samtliga andra Saco-förbund motsätter sig Sveriges Veterinärförbund en angiverilag. “Professioner som i högsta grad bygger sitt arbete på tillit och förtroende­fulla relationer kan bli skyldiga att utföra handlingar som direkt strider mot deras yrkes­etiska regler och nuvarande lagstiftning. Det kan vi aldrig acceptera.”

UPPSALA KOMMUN17 augusti 2023: Ekot rapporterar om att Uppsala tänker skicka in en skrivelse till regeringen med budskapet att välfärdspersonal inte ska behöva anmäla papperslösa personer. "Ska skuggsamhället bekämpas behövs tillit", säger Erik Pelling, socialdemokrat och kommunstyrelsen ordförande i Uppsala.

VERDANDI – 22 december 2022: Föreningen Verdandi protesterar mot planerna på en angiverilag. “Vi manar alla offentliganställda till civil olydnad och vägran att utföra arbetsuppgifter som direkt strider mot deras yrkesetik.”

VISION25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar fackförbundet Visions förbundsordförande regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.” 22 augusti 2023: Tillsammans med andra fackförbund som organiserar välfärdsarbetare kräver förbundet att regeringen omedelbart drar tillbaka förslaget om angiverliag. “Det är uppenbart att svenska lagar kommer att krocka. En lagstadgad utrednings- och anmälningsskyldighet skulle strida mot mänskliga rättigheter, barnkonventionen och speciallagstiftning inom ett antal områden. Att införa en anmälnings- och utredningsplikt skapar en ohållbar situation för dem som arbetar inom välfärden.”

VÅRDARBETARE – Inom ramarna för kampanjen Vi Anger Inte har den 2 september 3345 enskilda vårdarbetare lovat varandra och sina patienter att de inte kommer att lyda en eventuell angiverilag.

VÅRDFÖRBUNDET25 maj 2023: Tillsammans med företrädare för 40 berörda organisationer uppmanar Vårdförbundets förbundsordförande regeringen att “lyssna till den samlade vårdyrkeskårens uppmaning att dra tillbaka förslagen och respektera vårdens yrkesetik samt alla människors rätt till en trygg och säker hälso- och sjukvård.” 22 augusti 2023: Tillsammans med andra fackförbund som organiserar välfärdsarbetare kräver förbundet att regeringen omedelbart drar tillbaka förslaget om angiverliag. “Det är uppenbart att svenska lagar kommer att krocka. En lagstadgad utrednings- och anmälningsskyldighet skulle strida mot mänskliga rättigheter, barnkonventionen och speciallagstiftning inom ett antal områden. Att införa en anmälnings- och utredningsplikt skapar en ohållbar situation för dem som arbetar inom välfärden.”